Vacumed®

A fenntartható egészséges érrendszer és a vákuum

A negatív nyomáshullám módszert a Weyergans cég közösen dolgozta ki a Német Űrkutatási Társasággal. Napjainkra a „vákuum cső” nemzetközileg ismert szabadalmaztatott eljárás a karok és a test kezelésében.

A Weyergans medicin koncepciója (az IVT – intermittent vacuum therapy) megtalálható kórházakban, rehabilitációs intézményekben, gyógytornászoknál, orvosi rendelőkben. Az eljárás magába foglalja egyrészt a keringési zavarokra visszavezethető járási nehézségeket, a lábfájdalmakat, a „nyugtalan láb” szindrómát, valamint a krónikus sebek kezelését. Másrészről elősegíti a sérülések és műtétek utáni gyorsabb gyógyulást. A témáról további részleteket a Weyergans vizsgálatokat végző szakorvosok által összeállított www.vacu-care.de oldalon talál, egyenlőre német és angol nyelven.

Intermittierende Vakuumtherapie »

Második külső szív

A szakaszos vákuum terápia – IVT – azt jelenti, hogy váltakozik a negatív nyomás (vákuum) és a pozitív nyomás az alsó végtagok és a has területén. Élettanilag ez a váltakozó ritmus létrehoz egy ritmikus érrendszeri tágulást és szűkülést, ezáltal serkentve az áramlást egy teljesen természetes, tisztán fizikai módon.

Eredményeképpen jobb lesz a keringés, nagyobb lesz a kapillarizáció, egyben fokozódik a vénás és nyirokrendszeri visszaáramlás is.

A központi idegrendszer működésére is pozitív hatással van.

A kezelés teljesen fájdalom mentes – függetlenül a betegségtől és annak állapotától, mivel nyomás nélkül működik. A beteg passzívan vesz részt a folyamatban, a kezelés  vetkőzést nem igényel.

Előre beállított, automata programok az alábbi tünetekre:

 • perifériás artériás elzáródásos betegségek (PAOD,  II – IV stádium)
 • diabéteszes láb szindróma
 • krónikus sebek (artériás, vénás és mixed)
 • post-trombotikus szindróma
 • másodlagos nyirok ödéma és kombinált nyirok/lipo ödéma
 • arterioszklerotikus indukált erekciós diszfunkció (ED)
 • passzív érrendszeri és gyaloglási távolság növelő tréning

Tágabb lehetőségek az érrendszeri betegségek kezelésében

Hatékonyan és egyszerűen serkenti a vérkeringést a PAD minden szakaszában. A sebgyógyulás innovatív módszere gyorsítja a diabéteszes lábak, fekélyek, krónikus sebek (artériás, vénás és mixtum) gyógyulási folyamatát.

A passzív érrendszeri tréning felgyorsítja a kapillarizációt, megnövelve ezáltal az átáramlást, így csökkenti a fájdalmat is.

Az innovatív IVT nem csak könnyen tolerálható rentábilis módszer, de meglepően gyors eredményeket is hoz.

Az űrorvoslás által inspirálva

Az IVT  technológia eredete a NASA világűr technológia orvosi kutatásaira épül.  Az űrhajósoknak a súlytalanság állapotában át kell esniük a negatív nyomású kezelésen (LBNPD – alsó végtagok negatív nyomású készüléke) minden 10. órában, hogy elkerüljék az orthostaticus szövődményeket. Egyetlen módszer ez ellen, hogy biztosítsuk az alsó végtagok számára a megfelelő vérkeringést – a gravitáció hiányának ellenére. Az LBNPD fejlesztése révén született meg az áramlást fokozó regenerációs rendszer, a VACUMED®.

A készüléket az Institute for Space Medecine, a németországi űrkutatási központ (DLR) fejlesztette ki.

Fő alkalmazási területe a szív és érrendszeri stimuláció és revascularisatio.

Az IVT  egy modern, költséghatékony terápia a nyirok  és lipo ödémák kezelése terén is. A módszert egy másik formájában alkalmazzák a poszttraumás és műtétek utáni rehabilitáció területén, (VACUSPORT®) valamint a karok, vállak, nyak körüli fájdalmak csökkentésére. (VACUMED ®A.N.S.)

A betegek nagyon jól bírják a kezelést, pozitív hatásai és rentábilis alkalmazhatósága egészségügyi intézményekben vannak dokumentálva.

TECHNIKAI ADATOK

Méret (h. sz. m.): 2200 (2250*) x 1200 x 1100 mm
Súly: 110 kg (185 kg*)
Áramellátás: 230 V/50-650 Hz, 1300 VA
Szín: alpin fehér. Speciális festés, kérésre lehetséges.

*VACUSMED® SL

 • Elektromosan állítható szögű háttámla, az optimálisan hajlított testhelyzethez. (standard kivitel)
 • Elektromosan csúsztatható fekvő rész, nem mobil betegek részére
 • Orvosi termék osztályú besorolás
 • Szabadalmi oltalommal rendelkezik
 • Made in Germany